aandacht
Posted on apr 8, 2014 in algemeen, ConcentratieproblemenAandacht
artikel website Aandacht
Dat waar je aandacht aan geeft groeit.
Hoe verspreid is onze aandacht ?
In toenemende mate word onze aandacht gevraagd door medemensen, smartphone,i-pad, computer, verkeer.
En steeds moeilijker wordt het daarin bewuste keuzes te maken. En als er al keuzes worden gemaakt dan vaak onbewust, afhankelijk van de intensiteit van het geluidsniveau van een stem, telefoon, whatsapp, twitter , getoeter etc.
Is het ook mogelijk om je van deze aandachtsbalans bewust te worden ?
Het antwoord is ja en verklaart ook de populariteit van cursussen als mindfulnes.
Het is mogelijk je bewust bezig te houden met je in en uitademing en ook van waar, wanneer en hoe lang je je aandacht kunt vasthouden en waar je je aandacht op gericht houdt. En ingeval van afkoppeling van gedachten kunnen we de dan opkomende gedachten bewust beïnvloeden. Focussen.
Dit vermogen vormt een van de belangrijkste peilers van sociaal emotionele intelligentie en daarmee ook een van de belangrijkste componenten voor het leervermogen van kinderen. Met name ook kinderen met leerproblemen.
Net zoals het natuurlijk is om in en daarna ook weer uit te ademen, is het natuurlijk voor het lichaam om zich in te spannen en daarna weer te ontspannen. Doe je dat niet dan raak je gestrest.
Als je teveel inademt en te weinig uitademt raak je gespannen en kun je zelfs gaan hyperventileren omdat de zuurstof/koolzuurbalans in je lichaam verstoord raakt. De uitdrukking “ik hield mijn adem in”’ geeft al aan dat dat de natuurlijke reactie is ingeval van spanning.
Als je van je lichaam teveel aandacht vraagt, zal je lichaam dat afwisselen met momenten van afwezigheid om de balans te herstellen. Herkenbaar is het “waar heb ik mijn sleutels gelaten” of ‘hoe heette hij ook alweer”, dat soms wordt afgedaan als een “seniormomentje” . maar dat is het natuurlijk niet.
Het is een onbewust afkoppelen van aandacht om even na te denken over dingen die ons bezighouden en ons even van nieuwe impulsen van de buitenwereld af te sluiten. Deze processen hebben een natuurlijke functie van herstel. ( of dat ook zo werkt is afhankelijk van het soort gedachten dat wij hebben, rustgevende of onrustgevende gedachten). Tot het moment dat het belangrijk is om te focussen.
Daarom is het zinvol om te leren hoe je die afdwalende gedachten terug kunt brengen naar een punt waarop je weer kunt focussen.